Externe diensten en hun oorlogskas…

bron foto: thevirtualleader.wordpress.com

bron foto: thevirtualleader.wordpress.com

Vzw’s. Dat zijn ze. De externe diensten. Allen hebben we er een contract mee. Waarin netjes beschreven staat wat zij doen en wat wij – als interne dienst – doen. So far so good. Akkoord, we betalen ook voor zaken die we niet gebruiken of opnemen. Onze eigen fout. Daarom mijn tip van de dag: lees de kleine lettertjes na en maximaliseer de mogelijkheden. Laat ze werken voor het contract.

Maar daar wou ik het eigenlijk niet over hebben. Ze groeien. Ze ontgroeien zichzelf. Of toch hun vzw-statuut. Op de laatste Prenne was “the talk of the day” een fusie tussen twee spelers om samen de grootste te worden. Gefluister in de marge. Maar ook tekenend.

Vzw’s kunnen moeilijk weg met hun “winsten”. Ze zijn min of meer verplicht het op te potten voor andere tijden. En dus hebben ze een kas. Een oorlogskas als we het negatief uitdrukken.

Waarom negatief? Omdat het woord insinueert dat het geld achter gehouden wordt om bij een liberalisering strijd te leveren tegen de paar overgebleven partners. En een strijd te leveren tegen mogelijke nieuwe spelers in de markt. Beiden moeten bestreden worden. En dat is niet goed. Minder concurrentie is niet goed. En middelen verspillen aan zaken die niet-core zijn, is niet goed. Dat geld wordt het beste ingezet in onze gemeenschappelijke strijd: veiligheid voor iedere werknemer. Voor hem en voor zijn gezin dat de klappen opvangt bij “ontij”. Voor hem en de maatschappij die de rekening betaalt bij ellende.

En dus hoop ik op een positieve benadering. Pleit ik voor een positieve benadering. Liberaliseer aub die markt. Laat de externe diensten volop zichzelf zijn: commerciële bedrijven die optimale dienstverlening aanbieden in een competitieve markt. Laat ze zelf hun prijzen bepalen en laat ze hun reserves asap investeren in welzijn op het werk. De markt een nieuw elan geven met nieuwe concepten en nieuwe producten.

Schrik voor dit scenario is nergens voor nodig. Ten eerste omdat iedere medewerker van elke externe dienst het goed voor heeft met de werknemers. Ten tweede omdat de reeds vrije markt voor EDTC’s aantoont dat er bij prijsvorming meer is dan “goedkoop”. Iedere EDTC controleert in eer en geweten arbeidsmiddelen, installaties,… Het feit dat ze daarbij winst maken, staat een correct oordeel niet in de weg. En ten derde omdat de nieuw te ontwikkelen producten de huidige kernactiviteit van arbeidsgeneeskunde zal verplaatsen naar een ruimere blik op welzijn. Welzijn op het werk is immers zoveel meer dan “beeldschermwerk” of “griepprikken”.

De oorlogskassen worden zo iets positiefs. De oorlogskassen worden zo ontwikkelfondsen. Misschien is dit wel de volgende grote sprong voorwaarts: concurrentie in productontwikkeling. Zie het maar als een vorm van MVO: inzetten op welzijn is inzetten op duurzame inzetbaarheid van mensen. Iets waar deze samenleving met haar nieuw uit te bouwen economie zit om te smachten. En zeker ons vakgebied dat een eeuwig chronisch gebrek aan resources heeft.

Tenslotte nog een laatste tip: als ze in dit kader ook willen investeren in kleine KMO’s die overlopen van nieuwe ideeën. KMO’s die nog fris out of the box denken en hen met een paar concepten jaren voorsprong kunnen geven… Dan zijn ze altijd welkom.

Advertenties

4 thoughts on “Externe diensten en hun oorlogskas…

  1. Elk standpunt dat wie dan ook inneemt, over wat dan ook, behoort altijd wel in een of andere politieke hoek. Geen standpunt innemen trouwens ook. Catch 22 als het ware.

    Ik lees eerlijk gezegd vooral een pleidooi voor meer preventie. Voor meer ruimte voor initiatief. Voor het gebruiken van bestaande middelen op een positieve, duurzame manier.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s