Topjobs delen!

vrouwen

De internationale vrouwendag van 8 maart bracht me op het idee. In de recent gepubliceerde lijst van topsalarissen in Nederland zijn maar 2 vrouwen terug te vinden. En ook in België blijkt uit het jongste rapport van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen dat vrouwen nog steeds sterk ondervertegenwoordigd zijn in de besluitvorming.

Het klassieke rollenpatroon blijkt moeilijk te doorbreken en dit blijft ook doorwegen op de arbeidsmarkt. Heel wat vrouwen werken deeltijds en topfuncties bestaan nu eenmaal niet parttime. Hé? Waarom niet eigenlijk? Een geheel is meer dan de som van delen wist Aristoteles al. Er lijkt heel wat te winnen bij het delen van een topfunctie: dubbele visie, dubbele wijsheid, dubbele inzet, dubbele flexibiliteit…

Het zal je maar gebeuren: hogere studies, flitsende carrièrestart, op weg naar de top, samen met je partner goochelend om arbeidsuren en opvang uren aan te passen aan werktijden (maar het lukt) en dan kom je, om wat voor reden dan ook, in een één-ouder situatie terecht. Lange werkdagen combineren met gezin worden quasi onmogelijk en deeltijds in je huidige ‘onderweg-naar-de-top’ job blijven is blijkbaar niet mogelijk. Dan maar solliciteren en wat blijkt? Ineens blijken je carrièremogelijkheden erg beperkt. Je studie, je ervaring en drive, tellen in veel bedrijven blijkbaar niet als je ze maar 50 of 80 procent wil inzetten.

Welzijn op het werk, work-life balance, meer arbeidsparticipatie, hogere werkzaamheidsgraad, gepast werk, … allemaal mooi in theorie maar in de praktijk blijft het nog altijd een moeilijke evenwichtsoefening: in hoeverre hebben bedrijven interesse in mensen die al hun kennis en ervaring ter beschikking willen stellen, maar dan niet voltijds?

Als we als proefproject eens een aantal bedrijven konden overtuigen om een topfunctie te laten delen door meerdere vrouwen: veel vliegen in één klap. Goed voor vrouwen die voor deeltijds kiezen en bovendien ook goed voor werkgevers: Amerikaans onderzoek toont immers aan dat vrouwen maar liefst 14% harder dan werken dan mannen.

Indien ge vreugde wilt vermenigvuldigen, moet ge haar delen (Pythagoras, 580 v.C.-504 v.C).

Misschien moeten we deze stelling ook voor werk eens uitproberen? Stel je eens voor wat dat zou geven in een externe dienst PBW, als ze de functie van pakweg diensthoofd van de afdeling risicobeheersing door twee vrouwen zouden laten delen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s