Als de herder dwaalt, dolen de schapen

Als de herder dwaalt, dolen de schapen

schapen

26/10 Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, stelt voor om tijdelijk het kindergeld in te trekken als leerlingen spijbelen om vroeger op vakantie te kunnen. “Zo zien hun ouders misschien eindelijk het belang hiervan in.”

16/12 Mieke Van Hecke: “Heel wat scholen hebben het moeilijk om vlak voor elke schoolvakantie voor opvang te zorgen. Dat komt omdat ze niet voldoende personeel hebben om daarvoor te zorgen.” Tja, het is altijd makkelijker voor principes te vechten dan ze na te volgen (Alfred Adler, 1870-1937).

En ja, je mag als ouder schriftelijk verzoeken om voor je eigen kind opvang te voorzien in de school. Is dat niet de omgekeerde wereld? Het komt er dus op neer dat kinderen schoolplichtig zijn op de laatste dag voor de vakantie. Ouders die hiertegen zondigen wil men bestraffen door hun kindergeld in te houden. Maar tijdens de laatste week van de vakantie, buiten de laatste dag dan, gaan we soepel om met schoolplicht omdat er te weinig leerkrachten zijn. Als ze het echt serieus menen met het luxeverzuim lijkt me dit niet de beste boodschap.

Is het niet hetzelfde met veiligheidsregels en procedures? Ze zijn gemaakt om gevolgd te worden. En toch blijft het moeilijk om ze na te laten leven. Misschien moeten we als preventieadviseur ook af en toe eens in eigen boezem kijken. Maakt iemand bewust een overtreding of zijn ze uitgelokt door het systeem? Zijn de regels wel relevant? Staan we toe dat sommige regels vrij geïnterpreteerd worden en gebeurt dit dan even later ook met de rest? Zijn procedures zinvol, relevant en makkelijk uitvoerbaar?

Regels en procedures evalueren: het kan ook nog wat opleveren. In februari 2013 rondde zorgorganisatie Riwis (Nederland) een project af rond regeldruk. Regels werden geëvalueerd en knelpunten ingedeeld in 2 categorieën: rood (voegen geen waarde toe aan zorgproces en kunnen worden geschrapt) en oranje (voegen waarde toe maar kunnen anders). Voor de gedetecteerde knelpunten werd een standaard kostenmodel gemaakt, per knelpunt en per medewerker. Moraal van het verhaal? Per afgeschafte regel werd gemiddeld 60.000 Euro per jaar bespaard.

Jaaractieplan voor 2014: We maken dit jaar geen nieuwe regels bij maar gaan na waarom de huidige regels niet gevolgd worden.

One thought on “Als de herder dwaalt, dolen de schapen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s