De preventieadviseur als generaal…..

GeorgeSPatton

Photo by U.S. Army Signal Corps [Public domain], via Wikimedia Commons

De afgelopen weken heb ik kennis mogen maken met een toekomstig preventieadviseur niveau I.

Als promotor ben ik na een “elektronische” kennismaking maar eens afgereisd naar het Zuiden voor een persoonlijke kennismaking. Hiervoor spraken wij af bij het bedrijf waar de eindopdracht wordt uitgevoerd. Ik trof daar een intelligente jongeman (wat klink ik ineens oud met mijn 45 levensjaren) die niet tot nauwelijks beschikt over werkervaring maar wel van goede wil is. Deze jongeling moet zich voor zijn eindwerk gaan bewijzen in de logistieke sector.

Het komen tot een goed eindwerk is al een prestatie op zich maar de combinatie van weinig vlieguren en logistieke diensten zorgde wel voor enige overpeinzingen mijnerzijds. Zo denk ik dat de gemiddelde leeftijd van Nederlandse cursisten in ons vakgebied aanzienlijk hoger ligt en dat deze grijze haren soms voor de nodige autoriteit zorgen of althans sommige drempels aanzienlijk verlagen. Uiteraard wordt dit weer gecompenseerd door jeugdig elan en het (nog) niet vast zitten aan ingeslepen persoonlijke routines en stokpaardjes.

De grote vraag is natuurlijk altijd of iemand mogelijkheden krijgt om zich te bewijzen en te groeien in zijn of haar rol. En wat voor rol je dan wil gaan opnemen….

Deze gedachten kwamen ook bij me op toen ik op de proclamatie in de nieuwe huisvesting van Prevent te Leuven zag dat men een bibliotheek aan het vullen was. Ik moest aan generaal Patton denken. Een vreemde associatie?

Wellicht. Maar op de oude leslocatie (het kasteel) stonden in de lesruimte op het eerst verdiep ook een aantal kasten met boeken. Een van de titels, “Overwinning door beter management”, trok ooit mijn aandacht. Het boek van Porter B. Williamson bleek te gaan over een aantal leiderschapsprincipes van generaal Patton.

En juist deze principes zouden elke preventieadviseur, dus zeker ook een beginnende, kunnen helpen. Ik noem er enkele:
• We kunnen altijd van elkaar leren.
• Zorg voor directe en open communicatielijnen
• Wees nooit bang te zullen falen
• Weet wat je weet en …. wat je niet weet
• Kies leiders op grond van prestaties en niet omdat het zulke aardige kerels zijn

Sinds het lezen van dat boek zie ik graag het beeld van de Preventieadviseur als een inspirerend generaal. Iemand die beschikt over autoriteit, charisma en actief coördineert, communiceert en richting geeft!

Preventieadviseurs (jong én minder jong)…. TEN AANVAL!

Advertenties

2 thoughts on “De preventieadviseur als generaal…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s