Sinterklaaslijstje voor de verkiezingen van 2014…

bron: libertarischepartij.nl

bron: libertarischepartij.nl

Begin december en binnenkort zijn het weer lopende zaken. Dit jaar vallen er immers twee zaken samen rond deze tijd: de jaarlijkse terugkeer van de Sint en het schrijven van de partijprogramma’s voor de verkiezingen van volgend jaar. Binnen een half jaartje dingen de partijen weer naar onze stem. En dus hebben hun studiediensten zich terug getrokken in hun ivoren torens. Met wat geluk bereik ik hen in een korte schrijfpauze… via deze blog.  Met mijn Sint-brief. Een digitale wortel als het ware. Hoewel ik mijn kinderen aanleerde dat Zwarte Piet liever een Duvel in de schoen vindt…

Hier gaan we dan met onze regenboogvlag:

Blauw! Vrijheid. Hebben we ondertussen niet genoeg van dat rigide en betuttelende ARAB? Het duurt al van 1996 om het in Codex te gieten. Zouden we dat niet versneld doen? Zouden we die Codex eindelijk eens niet finaliseren? En liefst zo dat de vrijheid van risicoanalyse in volle “nieuwe geest” behouden blijft. Wat moeilijk gezegd kan worden van de laatste drie-vier KB’s. Die, naar mijn bescheiden smaak, een retour à l’ARAB waren.

Groen! Ecologie en mobiliteit. Kunnen we geen deal maken? Voeg woonwerkverkeer toe aan de bevoegdheden van de preventieadviseur. Een achtste domein. Al die preventieadviseurs in kantoorgebouwen weten zich nog amper bezig te houden. Laat hier de preventiehiërarchie maar eens op los. Maak van de preventieadviseur in één adem de mobiliteitsmanager.

Oranje! Mantelzorg. Eerstelijnshulp. Preventie voor iedereen en vlot toegankelijk ook nog. Staat dat niet haaks op het ontbreken van een niveau II in psychosociale? Maatschappelijk assistenten, sociaal verpleegkundigen, … zouden die niet vlotter toegang tot de vloer kunnen bieden dan de moeilijk bereikbare en overbevraagde psychologen van deze dagen?

Geel! Economie. Natuurlijk is geld belangrijk. Meer dan ooit is rendabiliteit van essentieel belang. Vraag maar na bij om het even welke preventieadviseur in een multinational. Moeten we eens niet gaan kijken hoe we verdoken kosten van slechte ergonomie, slecht gezondheidsbeleid, slecht welzijnsbeleid tout court op werkgevers kunnen verhalen? Responsabiliseren heet dat. De rekening leggen bij de dader. Een GAS-boete voor wie de kosten van onwelzijn doorschuift naar de gemeenschap. Zoiets als langdurige ziekte door rugklachten, burn out, longkanker of auto-ongevallen.

Rood! Vakbondsleden aller landen, verenigt u in het overleg. Het is me een doorn in het oog dat in heel veel bedrijven een soort veredeld “B-elftal” afgevaardigd wordt naar het CPBW. Door beider kampen. De ondernemingsraad krijgt het “A-elftal” en mag over loon, arbeidsreglement en verlof koffie drinken. Het CPBW over “minder essentiële” zaken zoals welzijn… Tja. Smelt dat gewoon samen. CAO100 toonde dat het kan. CAO104 toont aan dat de versmelting er toch komt. Of hoe dacht je oudere werknemers langer aan het werk te houden zonder samen te werken? Beide organen samen op de barricade voor een breed gedragen welzijn. Met een preventieadviseur naast de HR-directeur. Beiden in aller belang handelende.

En zo, beste vrienden. Waarde kameraden. Beste medeburgers en studiediensten aller partijen. Zo ziet mijn Sint-lijstje er uit. Moge de wortel eens voor een andere ezel hangen als jullie congresteksten vol beloften bijeen pennen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s