Mannen van Mars, vrouwen van Venus, wetgevers van MACS0647-JD?

We zijn nog in diepe rouw sinds het vroege afscheid van Artikel 54 quater. Het is te vroeg heengegaan, zo plotseling van ons weggerukt. In die rouwsfeer bekijken we dan ook het nieuwe koninklijk besluit collectieve beschermingsmiddelen. En wat blijkt? De wetgever komt van MACS0647-JD.
Hubble_spots_candidate_for_most_distant_known_galaxy

MACS0647-JD is naar alle waarschijnlijkheid de verste melkweg ooit ontdekt door de Hubble telescoop. Zo ver weg blijken onze wetgevers van de realiteit af te zitten. Laat ons het nieuwe KB eens bekijken door de ogen van een bouwonderneming met een veertigtal mensen in dienst en een werf of 10 verspreid over het hele land.

Afdeling 1 is zoals altijd een beetje bladvullerij, maar afdeling 2 dan wordt het echt interessant: een CBM moet risico’s voorkomen, zonder zelf een gevaar te vormen. Ernstig? Laat ons dan maar snel die borstleuningen weg halen, mochten ze op iemands hoofd vallen… Sorry sarcasme.
Maar nu komt hij: “de RA moet bij elke significante wijziging worden herbekeken.” Op een werf is er elke dag een significante wijziging. Goed bedoeld dat artikel, maar er zijn 2 opties: 1) je krijgt zo een algemene RA dat men er niets aan heeft in ’t veld of 2) je krijgt een werkgever die elke dag zijn RA (nodeloos) gaat wijzigen. Maar niet vergeten; eerst advies vragen aan de PA arbeidsveiligheid en de arbeidsgeneesheer. Dus elke dag bellen met de externe dienst? De EDPBW zullen binnenkort wel een nieuwe invulling kunnen geven aan de term “stress op het werk”.

Bij elke aankoop van een CBM moet een bestelbon opgemaakt worden en deze moet “voor gezien” getekend worden door de PA arbeidsveiligheid voor bestelling. Een ode aan artikel 54 quater neem ik aan. Elk modern bedrijf mailt bestelbons, tekenen is daar al lang niet meer aan. Maar wat nog erger is, is dat men geen onderscheid maakt tussen CBM’s die geheel nieuw zijn of al bestaand zijn. Want als je een bestaand type opnieuw besteld, is alles al onderzocht, niet?
Alle documenten die men nodig heeft moeten aan het comité worden meegedeeld. Dus bij onsteltenis van het comité aan de vakbondsafvaardiging of aan de werknemers zelf. Onze bouwfirma zou dus aan iedere werknemer alle documenten moeten voorleggen (via valven, mailing,…) en met wat als doel? Niets, want daarna moet de werkgever een mooie instructie laten opmaken die weer “voor gezien” moet worden getekend door de PA.

Beste wetgever, ik begrijp dat dingen duidelijk op papier moeten staan, maar zorg ervoor dat deze in de praktijk haalbaar zijn. We moeten vooral zorgen dat zaken werkbaar zijn, niet dat ze op papier in orde zijn. Instructies moeten ter plaatse aanwezig zijn, maar wat zijn we ermee dat niemand ze leest of dat CBM’s 4 maanden in de hanger moeten liggen omdat de nodige papieren nog niet zijn opgemaakt? Dat wij als preventieadviseurs pragmatischer moeten zijn, is een open deur intrappen. Maar moeten we nu echt gewoon tegen onze werkgever zeggen “sorry baas, dit is niet werkbaar. Tegen dat al die papieren zijn opgemaakt is de werf al voorbij.”?

Advertenties

4 thoughts on “Mannen van Mars, vrouwen van Venus, wetgevers van MACS0647-JD?

  1. Toen ik deze blog in mijn mailbox kreeg ben ik direct beginnen lezen. En ik kan me hier alleen maar bij aansluiten. Hou het vooral werkbaar. Beschermen is de boodschap.

    Like

  2. Roger, daar is inderdaad niets mis mee. Tenzij je een bepaald CBM zoals een leuning 30 keer per jaar moet goedkeuren. Anderzijds is het zo dat SAP/ERP vooral door grotere bedrijven wordt gebruikt.Vaak in kleinere bedrijvenis het zo dat er gewoon een mail verschijnt (met wat geluk met de PA in cc). Het wordt een hele opgave voor kleinere bedrijven. De grotere bedrijven hebben, zoals u terecht aanhaalt, al een goed systeem. Anderzijds staat er letterlijk in de wetgeving dat de PA moet “voor gezien” tekenen. Het wordt weer een leuke oefening!

    Like

  3. En de arbeidsgeneesheer? Hij kreeg een nieuwe taakinvulling. Het eenheidsstatuut zal met zich meebrengen dat er minder onderzoeken moeten gebeuren en dit voelt als compensatie aan ipv reële noodzaak. Prachtig stukje Timothy.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s