preventieadviseur, EHS coördinator, (EMEA) SHEQ manager of een andere smaak?

Sinds ik als preventieadviseur werk, heb ik vooral de indruk dat ik opgejaagd wild ben voor headhunters. Het jachtseizoen blijkt dan ook heel het jaar, incluis weekend, open te zijn. Het is egostrelend, dat wel. Maar wat me vooral verbaast is de verscheidenheid aan titels. Hoewel de wetgeving duidelijk is, we zijn preventieadviseur of preventie adviseur, afhankelijk van het KB dat je leest. Maar je hoort dezer dagen alles: EHS coördinator, SHEQ manager, veiligheidsverantwoordelijke (echt waar) en zelfs EHS supervisor. Dat laatste is hetzelfde als droog water, je bent adviseur of supervisor.

Het beeld dat vele bedrijven, 17 jaar na het invoeren van de welzijnswet, nog hebben van een preventieadviseur is soms beschamend. Verwachten dat men dagelijks een veiligheidsrondgang doet, de mensen wijst op het dragen van de PBM’s en mensen buiten gooien als ze hun telefoon gebruiken. We zouden dit ook reactief kunnen noemen.
Tijdens de opleiding word je ingehamerd dat je een louter adviserende functie hebt, moet doen werken. Een docent zei eens: ‘een goede preventieadviseur, is een luie preventieadviseur’. Dus eigenlijk op de handjes gaan zitten en enkel de taken uitvoeren die per koninklijk besluit zijn vastgesteld. Mij lijkt dit laatste even fout als het optreden van de preventieflik.
Maar wat is dan wel onze taak? Het is al even complex als dat onze job gevarieerd is. Bedreven in het simpel verwoorden van ingewikkelde procedures aan de uitvoerders. Of de noden van “de vloer” vertalen naar het management team. Maar wat als je in een interne dienst zit? Je moet hoe dan ook rekening houden met interne bedrijfspolitiek. Maar dan, dan heb je twee keuzes denk ik; je wordt jurist of je wordt de pragmaticus die meer naar het gevoel gaat. De psycholoog die de zaken pragmatisch aanpakt zonder dat hij “gewoon zijn goesting” doet. Of de jurist, die je even om de oren klopt met: “ja ja, allemaal goed en wel, maar in artikel 69 van het ARAB staat dat dat bordje er moet hangen”. Misschien wat karikatuur van gemaakt, maar het is de realiteit.

Wanneer je in zo’n sollicitatiegesprek zit, moet je als preventieadviseur al heel goed aftasten van wat een bedrijf wil. En jezelf afvragen wat je zelf wil. Wil je dingen pragmatisch aanpakken? Zorg er dan voor dat je in een bedrijf terecht komt dat volwassen genoeg is om die pragmatische aanpak om te zetten in een goed beleid. Als je als jurist tewerk moet gaan, zorg er voor dat je goed in je schoenen staat en klaar bent om op termijn een pragmaticus te worden.
En mocht je als EHS Supervisor werken op werven, zorg er dan voor dat je de voetbal uitslagen kent en een goed aankooppunt hebt om met de mannen te babbelen. Op die manier ga je alvast meer bereiken dan gestapo-gewijs door een werf te lopen.

Maar het aller belangrijkste; blijf het met goesting doen en raak niet verzuurd. Want als je in die situatie terecht komt, zit je niet op de juiste plaats.

Advertenties

7 thoughts on “preventieadviseur, EHS coördinator, (EMEA) SHEQ manager of een andere smaak?

 1. Klinkt herkenbaar! Heb ook al talloze vacatures gezien in de zin van “U bent verantwoordelijk voor de veiligheid”; “U stelt het preventiebeleid op en zorgt voor de implementatie”; “U staat in voor de naleving van de veiligheidsregels” (sic)… Als ik zoiets lees, weet ik meteen: ver uit de buurt blijven! Er heerst bij bedrijven nog veel onduidelijkheid over onze rol. Ik heb de indruk dat bedrijven zo redeneren: we moeten al iemand in dienst nemen of opleiden omdat de wet het eist, dus geven we die persoon dan ook maar alle verantwoordelijkheid want die heeft toch niets anders te doen. Met dien verstande dat die “verantwoordelijkheid” meestal 0,0 “bevoegdheid” of “beslissingsmacht” inhoudt. Maar ik ben het zeker met je eens dat we er pragmatisch mee moeten omgaan. Als we ons strikt aan onze wettelijke rol houden, krijgen we niet veel gedaan.

  Like

 2. Ik kan enkel je standpunt bijtreden. Voor een veiligheidscoördinator is dit net hetzelfde en in 9 van de 10 cases kennen opdrachtgevers , aannemers, architecten niet eens het verschil tussen een preventieadviseur en een veiligheidscoördinator; laat staan dat ze de invulling van die opdracht kennen.

  Like

 3. Pingback: Happy birthday, dear Preventiekronkels | Preventiekronkels

 4. Pingback: HAPPY BIRTHDAY, PREVENTIEKRONKELS ! | Preventiekronkels

 5. Door die bril lijken ze er bij mij op het werk ook naar te kijken. Alhoewel de term “Preventie Adviseur” toch duidelijk lijkt, me dunkt. Eigenlijk mag/kan ik het hen niet kwalijk nemen aangezien voor de aanvang van de cursus zelf ook tegen verschillende mensen had gezegd dat ik “Veiligheidscoördinator” ging volgen. Na de eerste lessen had ik mijn foutje begrepen en zal deze nu niet meer maken. Alhoewel ik vermoed dat ik in de toekomst nog verschillende personen op ditzelfde foutje zal moeten terechtwijzen.Maar hey ,,, ik weet nu wel waar ik over praat, niewaar ?

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s