Preventieadviseur en overbezorgde ouder: 1 strijd?

sjortoren

Het uitzicht vanuit de veldkeuken: veld, tenten en kinderen, prachtige inkleding en in de verte een prachtige sjortoren.

Aangename sfeer, weinig discussies en als ze er al waren gingen ze meestal over de veiligheid van de kinderen. Zijn we overbezorgde ouders? De oude garde die vond dat het vroeger beter was? ‘Bejaarden’ die niet meer weten wat het is om plezier te maken?

Waar ligt de grens tussen veilig en overbezorgd? Moeten alle kinderen fluo-vestjes aan op tocht? Is het water van het zelf gemaakte zwembad voldoende hygiënisch?

En vooral: is het gesjorde klimtoestel niet net iets te hoog? Op de werkvloer zou geen enkele werkgever zijn medewerkers op dergelijke hoogte laten werken zonder valbescherming. In een speeltuin zou dit sjorwerk alvast niet door de keuring geraken. Maar vanaf wanneer grijp je in?

Strikt volgens de regelgeving is een speeltuig “Een product bestemd voor vermaak of ontspanning, ontworpen of kennelijk bestemd om te worden gebruikt door personen die de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt, waarbij uitsluitend van zwaartekracht of van fysieke kracht van de mens gebruik wordt gemaakt en bestemd voor collectief gebruik op een tijdelijk of blijvend speelterrein”.

Op de website van een nationaal verbond van een jeugdbeweging staat dan weer met betrekking tot sjortorens aangegeven: “Een toren, gesjord door de begeleiders tijdens het voorkamp, is strikt genomen een speeltoestel. Deze toren valt immers niet onder de uitzonderingsregel, omdat kinderen niet hebben meegewerkt aan de bouw ervan. Tenzij een 14-jarige bij aankomst op het kampterrein het laatste balkje vastsjort???”  En vervolgens: “Gelukkig geeft het ministerie zelf aan dat men de geest van het KB zal volgen en dergelijke torens dus ook niet als speeltoestel zal beschouwen.” Risico-analyses voor in gebruikname zijn dan ook niet van toepassing.

Gelukkig schrijft men op de website, maar toch wringt het bij de oude garde en houden we ons hart vast elke keer als de jongste ban (tak) zich op het toestel waagt. Men vraagt activiteiten ‘als een goede huisvader’ te evalueren. Dit betekent organisatieplicht en toezichtsplicht. Maar of dit voor een 18 jarige leider hetzelfde betekent als voor een ‘overbezorgde’ kookouder?

Genoten hebben de kinderen in elk geval, ook op de grens van veilig gedrag, en geweldig veel lof aan alle leiding. Maar als lid van de ‘oude garde’ toch een oproep aan de Nationale Verbonden: gelukkig ook dit jaar geen berichten over zware ongevallen met sjortorens, maar misschien toch iets meer nadruk op de risico’s en gevolgen van dergelijke ‘speeltuigen’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s