Fluorescerende hesjes

Het is weer school, heerlijk. Onze oudste zoon gaat voor het eerst naar de kleuterschool, grote stap voor de miniman, maar ook voor ons als ouder. Men wordt er niet op voorbereid, zo die overstap van een creche (“neen papa, hij heeft niet in zijn broek gedaan”) naar de kleuterschool (“daaaag kindjes, tot morgen!”). Hopelijk zijn ze iets meer begaan met het psychosociaal welzijn van de leerkrachten dan dat van de ouders. En toch is dat niet eens zo erg, ouders moeten zich maar leren vermannen.

dyn001_original_385_224_pjpeg__08afe136a03d788a5daff644f168517f_2
Wat samenvalt met de eerste schooldag, is het overweldigende succes van de fluohesjes. De week ervoor werd er vrolijk met mama en papa over de kaaien in Antwerpen gefietst, zonder helm, zonder hesje. Maar nu: fluohesje aan en die helm op. Je kan er niet naast kijken, of toch wel? Als preventieadviseur heb ik de ernstige afwijking om mijn werk mee naar huis te nemen. Toen ik aan de schoolpoort stond te wachten op miniman, viel het me op dat ik een aantal fluofietsers had gepasseerd met de auto, zonder dat ik er echt erg op had.

“Hoe zoiets kon gebeuren?” vroeg ik me toen toch wel even af.
Wel laat het ons ook even als preventieadviseurs ontleden: we maken gebruik van… signalisatie. Was dat niet de laatste stap in de preventiehiërarchie? Juist. Het teveel aan pictogrammen leidt vaak tot verwarring, maar een teveel aan fluohesjes zorgt ervoor dat we minder alert zijn. Kunnen we dit ook als preventieadviseurs oplossen? Botweg wil men dus vermijden dat automobilisten kinderen van de baan rijden omdat ze die niet hebben gezien. We kunnen hier een waarschijnlijkheid, ernst en een blootstelling op plakken en hup; kinney-sky-high.
Tijd voor actie: Het gevaar wegnemen door iedereen met de auto te sturen? De diëtisten van morgen zullen je dankbaar zijn. Neen, beleidsmakers kunnen zorgen voor goed afgeschermde fietspaden. Kiss and ride zones aan de school waar veilig kan geparkeerd worden. Substitutie kan in dit geval betekenen dat auto’s worden vervangen door alleen maar voetgangers en fietsers in een autovrije school zone. Goed, er kan nog een botsinkje plaatvinden, maar het zal wel meevallen. Het risico bestrijden aan de bron: dit wordt interessanter, want wat blijkt als ik rondkijk: alle ouders zijn bezig met de veiligheid van hun kind (zo dicht mogelijk bij de poort afzetten) dat ze vergeten dat er andere kinderen zijn. Maak ouders veel attenter op hun rijgedrag, zorg voor een positieve aanpak waarbij ouders gewezen worden op hun piratengedrag. Naar CBM en PBM’s kennen we de historie al wel. Opleiding wordt ook voorzien maar het schort als je het nuchter bekijkt. We weten allemaal dat we ons zichtbaar moeten maken, we weten dat we moeten opletten voor andere weggebruikers, niet mogen drinken,… En toch lijkt dit ook nog niet alle ongevallen te voorkomen. Wanneer we naar de laatste preventiemaatregel gaan, gaan we ook terug naar het begin van deze blog.

Aan alle ouders die dit lezen, wees bewust dat ik ook naar het welzijn van jullie kind kijk… doen jullie dat ook voor de miniman? Alvast merci.

Advertenties

One thought on “Fluorescerende hesjes

  1. Pingback: Happy birthday, dear Preventiekronkels | Preventiekronkels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s