Brugpensioen op 52 als besparing?

Cynisch. Zo zou je het kunnen noemen, beste Monica. Je doet echt niemand een plezier met dat brugpensioen bij Ford. Onderzoek – van Idewe – toont aan dat wie vroeger uit de arbeidsmarkt stapt sneller fysiek achteruit gaat, meer kans heeft op alcoholisme en depressie.

Dus. Al die dames en heren die nu op 52 uit de arbeidsmarkt stappen zullen sneller fysiek “op” zijn. En, met het nodige cynisme, minder jaren pensioen genieten… Een netto-besparing voor de vergrijzende samenleving? Kort door de bocht, dat wel. Maar met een kern van waarheid.

Gebruik dat geld voor waardige jobs en zelfontplooiing. Zodat mensen met plezier tot hun echte pensioenleeftijd aan de slag blijven. Als je waarlijk begaan bent met het welzijn van mensen op de werkvloer en daarbuiten, schaf je dat brugpensioen af.

Het is echt niet goed voor je zelfbeeld als je op jonge leeftijd aan de kant geschoven wordt. Je raakt depressief, je hangt in de zetel en begint te zappen met een blikje bier bij de hand… Onslow achterna. Een karikatuur die te weinig respect opbrengt voor de echte mensen achter dit brugpensioen, maar hou het beeld toch maar vast.

Degenen die zich op die leeftijd niet stierlijk vervelen, zetten zich vaak in als vrijwilliger of … klussen bij in het zwart. En wat is dat? Jawel, in beide gevallen zijn ze aan het werk. Werk als zinvolle zelfontplooiing. Dus wie uiteindelijk niet in de valstrikken van het brugpensioen verstrikt… gaat aan de slag…

Beste Monica, vorige week zei je nog dat “iedereen die poten en oren heeft zal moeten werken.” En nu dit.

Doe het niet. Het is niet sociaal. Het is niet socialistisch. Het is pervers. Voor de betrokkenen en voor de samenleving.

Advertenties

2 thoughts on “Brugpensioen op 52 als besparing?

  1. Roger, ik hoop dat je gelijk hebt. Om de brug naar werk te maken zal er evenwel ook ondersteuning nodig zijn. Outplacement en andere begeleiding. Veel mensen werkten heel lang bij Ford en zijn het solliciteren verleerd. Door hen nu – met alle respect – het signaal te geven dat ze “er uit kunnen stappen”, motiveren we niet meteen om de moeilijke keuze die solliciteren is, te maken. Hoewel de samenleving, hun gezin en zij zelf echt wel nood hebben aan zinvol bezig zijn… De ontslagpremies waren mijn inziens dan ook beter in een grote pot gestopt ipv individueel uitbetaald. De pot had dan kunnen dienen om terwerkstellingsinitiatieven te steunen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s