Gezonde geest in een gezond lichaam

Bron afbeelding: RGB Stock (Melodi 2)

Bron afbeelding: RGB Stock (Melodi 2)

Been there, done that…. De eeuwige student is klaar met studeren. Och ja, voorlopig toch…

Opleiding gezondheidspromotie (Master in Health Education and Promotion heet dat dan) is afgerond. Terug op de schoolbanken blijft een aparte ervaring. Misschien dat ik me daarom zo herkende in de blog van Endeavour over zijn/haar studentenperikelen. Belangrijk verschil is wel dat ik vooral met jonge studenten in de les zat, de generatiekloof in de praktijk… Ik kan het nu officieel bevestigen, mensen van 37 jaar zijn stokoud in de ogen van de meeste 20 jarigen.

Boeiende materie trouwens, gezondheidspromotie, voor mij dan vooral de lesblokken over gezondheidsbevordering op het werk. Maar nu komt de praktische vraag: zijn we er klaar voor in België?

Al tijdens de lessen hadden we grote discussies onder studenten uit verschillende landen. Cultuur, arbeidsreglementering, werkorganisatie, sociale normen,… bepalen mee op welke manier en in welke mate werkgevers en werknemers overtuigd kunnen worden om gezondheidsbevorderend beleid op te zetten. Verplicht beleid of zeer vrijblijvend aanbod? Sanctionerend of stimulerend? Licht en vrolijk of serieus? Tijdens de werkuren of daarbuiten? Heel wat keuzes die bepalen of gezondheidsbevorderend beleid aanslaat in een specifieke bedrijfscontext. Maar ook met de juiste keuzes blijft het een uitdagende evenwichtsoefening: in hoeverre kunnen werkgevers zich ‘moeien’ met de gezondheid van werknemers? De grens met de privésituatie komt erg dichtbij en boze geesten kunnen hierin natuurlijk kwade bedoelingen vinden.

In de meest negatieve zin krijgen werkgevers er een selectiecriterium bij op het ogenblik dat er geëvalueerd moet worden wie in een organisatie mag blijven en wie niet. Zijn zij die vrijwillig deelnemen statistisch gezien ook minder afwezig omwille van ziekte? Aan de andere kant vormt een gezondheidsbevorderend beleid een mooie aanvulling voor bedrijven die inspanningen willen leveren op vlak van kwaliteitsvol werk. Stimulerende acties die in de werkomgeving aangeboden worden, bevorderen natuurlijk ook de gezondheid in de privésituatie. En verder zorgen goed gekozen initiatieven voor aangename neveneffecten als teamspirit, werkgoesting, gezonde kennis en vaardigheden.

Zijn we er klaar voor in België? Ik heb er in ieder geval zin in.

Advertenties

5 thoughts on “Gezonde geest in een gezond lichaam

  1. Gezondheidsstimulerende acties aangeboden in de werkomgeving? Mooi! maar “Vivace ma non tropo!” Al was het maar ter preventie van eventuele (acute) allergische reactie langs werkgeverszijde.
    In de huidige economische context eerst direct arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen ten gronde aanpakken en op de tweede plaats -als het even kan – ruimere invalshoek naar andere gezondheidsthema’s.
    Wat baten duizenden preventieve periodieke onderzoeken terwijl de échte problemen zo moeizaam opgelost raken : aangepast werk voor mensen die het écht nodig hebben,ziekteverzuim, de vergrijzing van het personeel, enz…?

    Like

  2. Liesbeth, zie ik hier een schoolmeestersvingertje? Heb je al de kantoren van Microsoft in Brussel bezocht? Die hebben ruimten waar je kan sporten, zoals tafelvoetbal, tafeltennis, … ; Ik weet niet of vandaag nog tafeltennis wordt gespeeld bij BASF, maar 20 jaar geleden was dat heel populair in verschillende bedrijfskantines. Wat voor de ene kan moet niet verplicht worden, maar een aanmoediging is zeker op zijn plaats. Waarom geen hoekje in de kantine met een scherm of kom gewoon een kwartiertje vroeger of tijdens de sigarettenpauze en surf naar ‘Nederland in Beweging’ en doe mee van achter je bureau. De 10 minutjes zijn echt de moeite waard. Vg Roger

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s