Jong geleerd

jong geleerd
Vaak krijg ik de vraag: “maar wat is uw job nu eigenlijk precies?”
ah, eitje: dat is netjes beschreven in artikel 5 en 6 van het koninklijk besluit interne dienst. Mijn taak bestaat eruit om de werkgever te adviseren, de hierachische lijn te ondersteunen en ongevallen te onderzoeken. Het antwoord dat vaak volgt is “ah, de veiligheidschef.” Spijtig genoeg kent men de term preventieadviseur nog niet voldoende, ook niet na bijna 20 jaar.

Toen ik op de proclamatie van mijn twee jongste broers was, besefte ik dat de sleutel misschien wel daar zou kunnen liggen. Tijdens de opleiding in de beroeps- en technische richtingen wordt er een kleine hoeveelheid aan veiligheidsopleiding gegeven. Juist, veiligheidsopleiding. Welzijn is nog heel ver weg.

Wat later verschijnt er in de krant dat mensen uit het privé leven die overschakelen naar het onderwijs, tot 20 jaar ancieniteit mogen meenemen.
Maar wat is men met mensen die in de praktijk hebben gestaan, als de inhoud van de studies er te weinig op is voorzien? De eerste voorzichtige stappen worden her en der gezet; het behalen van het VCA-B of VOL diploma. Nogmaals; veiligheid.

In vele beroeps- en technische richtingen zou men kunnen opteren om één uurtje welzijn te geven per week. Beginnen bij de basis; wie moet wat doen? Wat betekent dat; “juridische aansprakelijkheid”. Kunnen we de jongeren van vandaag, die de hierachische lijn van morgen zijn, niet gericht opleiden? Meer durven investeren in welzijn vanaf de schoolbanken? Gericht op hun praktijkdomeinen, maar ook gericht op het grotere geheel. Een appart vak, niet iets dat “erbij hoort omdat het moet”. Men kan studenten helpen met de klasiekers zoals risicoanalyse, chemische agentia, ergonomie en psychosociale aspecten. Maar men kan ook een stapje verder gaan: het gedrag sturen van studenten, mensen klaar stomen om elkaar op een correcte manier aan te spreken over welzijn.

Er is zoveel werk voor de boeg, dat we dit als een fundamenteel onderdeel van zowat elke opleiding zouden moeten beschouwen. Heren en dames ministers: dit mag op het lijstje van het onderwijsdebat!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s