Er is leven na een arbeidsongeval….

recycle-xxx

Er is leven na een arbeidsongeval. Tenminste als je het ongeval zelf overleeft. Dit heb ik persoonlijk aan den lijve ondervonden toen ik na inzet als vrijwillig brandweerman / pompier na een dag wakker werd in een ziekenhuis en te maken kreeg met blijvende beperkingen.

Maar ook een van onze cursisten heeft dit laten zien. Hij, laten we hem René noemen, werkte als operator in de betonindustrie en deed dit met plezier. Helaas maakte een arbeidsongeval dit werk onmogelijk. René werd “weggestoken” op de postkamer. Omscholing of begeleiding naar ander werk was niet bespreekbaar.

De vier muren in een postkamer heb je echter snel gezien en gezien het e-mail verkeer was het er ook niet echt druk. René trok de stoute schoenen aan, leegde zijn spaarpot en investeerde in zichzelf. Een opleiding tot KAM-coördinator moest het worden.

Tijdens deze opleiding maakte hij kennis met kwaliteitsmanagement, arbeidsveiligheid en milieuzorg. Gegrepen door de materie was geen inspanning hem teveel en wat doe je als je dan klaar bent met de opleiding maar nog niet uitgeleerd bent?

Inderdaad. Doorleren.

Dus volgden een opleiding Middelbare Veiligheidskunde (vergelijkbaar met preventieadviseur niveau 2) en een opleiding Lead Auditor ISO 9001. In de tussentijd nog een aantal pennen in de voet gekregen plus een operatie voor pijnstilling door stroomprikkels en uiteraard geen les missen. Je legt je been op een kussen op het dashboard en laat je vrouw je in ruim een uur enkele reis naar de cursuslocatie brengen en weer ophalen. Pijn is fijn en hoort er gegeven de situatie gewoon bij….. De opleiding moet doorgaan.

Met zo’n drive en enthousiasme kom je er uiteraard wel. Alleen werd dit door de werkgever anders gezien. De KAM-coördinator die wegging werd vervangen door een extern aangetrokken persoon. De postkamer wachtte, dus solliciteren maar en een stage doen als auditor.

Gisteren hoorde ik dat René is aangenomen als lead auditor bij een zeer goed bekend staande certificerende instelling. Dit voorbeeld laat zien dat je met de juiste instelling ook na een arbeidsongeval en blijvend letsel ver kunt komen.

Vanuit achterstand beginnen en uiteindelijk winnen. Zelfs na een arbeidsongeval. Zelfs wanneer de werkgever niet mee wil werken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s