De beste stuurlui staan aan wal

schip

En dan bedoel ik het deze keer eens letterlijk. Even geleden was er de navorming voor preventieadviseurs op Prevent Academy. Tijdens mijn uiteenzetting over CAO 104 vroeg ik terloops hoeveel preventieadviseurs hieraan meewerken binnen hun organisatie. Drie. Drie van de vijftig aanwezige preventieadviseurs werden binnen hun bedrijf in meer of mindere mate betrokken bij het uitwerken van een gezond leeftijdsbewust personeelsbeleid. Drie. Natuurlijk krijgt de grote meerderheid de afgewerkte versie wel voorgeschoteld in het ondernemingsraad of het comité, maar zelf mee doelen en prioriteiten bepalen? Drie dus.

Ik merk het ook binnen bedrijven. Als we aan de slag gaan met toekomstgericht personeelsbeleid komt de vraag meestal van HR en vraagt het soms heel wat overredingskracht om te duiden waarom we het belangrijk vinden dat preventie ook betrokken wordt.

En toch, van de zeven actiegebieden die vermeld worden in de CAO104 zijn er onmiddellijk twee recht in onze professionele roos:

  • (1) de gezondheid van de werknemer, de preventie en het wegwerken van fysieke en psychosociale belemmeringen om aan het werk te blijven;
  • (2) de mogelijkheden voor een aanpassing van de arbeidstijd en de arbeidsomstandigheden.

Lange termijnoplossingen om meer mensen langer aan de slag te houden kunnen naar mijn gevoel dan ook enkel mits goede samenwerking tussen HR en preventie gebeuren (en laten we dan zeker niet vergeten om bij werknemers even af te toetsen wat zij belangrijk vinden).

Geen twee kapiteins op één schip, maar als je de navigator aan wal laat staan, heb je weinig garanties voor een veilige reis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s