Het gesprek met de weduwe

Een bijdrage van gastblogger Donald Goedheid

_
event
(bron foto: Donald Goedheid, er is geen verband tussen het getoonde event en de inhoud van de blog)

De ambulance reed de straat uit. De zwaailichten stonden af. Dokter Anseeuw vulde de overlijdensakte in. De begrafenisondernemer sloeg de deur van de lijkwagen toe. De ploegbaas werd net verhoord door het parket. De zaakvoerder van zijn bedrijf was nu aan de beurt. De ploegbaas had het allemaal zien gebeuren. Collega Roel was druk in de weer met het richten van het showlicht,  11 meter boven de podiumvloer. De crewchef zag hem plots naar beneden vallen. Roel’s rug naar beneden, een doffe smak. Zijn wervelkolom kwam hard in aanraking met de ijzeren materiaalkar die nog op het podium stond. Het geluid van voetstappen in verse sneeuw… Helaas waren het geen voetstappen maar de ribben en de wervel van Roel, gevolgd door zijn hoofd dat tegen de podiumvloer kwakte. De lijkwagen verdween in het verkeer.

Op dat moment kwam Julie binnen met de 4-jarige Max aan haar hand. ‘Is papa hier?’ vroeg hij vol verwachting aan mama. Mama antwoordde niet. Ze had tranen in haar ogen. Ze was net thuis opgehaald door de lokale politie. Thuis in hun nieuwe huis waar ze 2 maanden voordien ingetrokken waren.  Julie zag Rudy, de ploegbaas. Ze kenden elkaar van het laatste personeelsfeest van het bedrijf waar haar man werkte. ‘Rudy’ riep ze, terwijl de tranen uit haar ogen liepen, ‘vertel me alstublieft wat er met Roel gebeurd  is. Wat is er toch misgegaan? Heeft hij veel pijn gehad? Heeft hij afgezien? Hoe is dit toch kunnen gebeuren? Had hij zijn valgordel dan niet aan? En zijn helm op?’ ‘Waar is papa?’ vroeg kleine Max opnieuw, dit keer met lichte paniek in zijn stem omdat mama weende. De ploegbaas werd misselijk…

En u, als zaakvoerder, medewerker of ploegbaas van uw bedrijf, of als projectverantwoordelijke, als corporate eventmanager verantwoordelijk voor het vlotte verloop van de jaarlijkse hoogdag van uw bedrijf? Zou u graag Julie en kleine Max zien binnenkomen? Wat zou u haar vertellen? Bent u écht zeker dat u alles hebt gedaan om een ongeval te voorkomen? Hebt u ervoor gezorgd dat al uw medewerkers hun PBM’s dragen? Slaapt u vannacht met een gerust geweten? En als preventieadviseur?
Toch maar even uw welzijnsbeleid kritisch herbekijken, ook voor uw (bedrijfs)evenementen… tijd om uw human capital in de armen te sluiten en meteen een gesprek met de weduwe en de 4-jarige Max uit de weg te gaan…

Advertenties

One thought on “Het gesprek met de weduwe

  1. Een van onze cursisten heeft bij een bedrijfsbezoek de medewerkers aan een oude, onbeveiligde productielijn aan het Europese topmanagement voorgesteld met de woorden “dan ziet u bij het volgende bedrijfsongeval tenminste de gezichten bij de namen in het ongevalsrapport”. Dat maakte meer indruk dan diverse rapporten en memo’s.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s