Eigen welzijn eerst?

We hebben er onze mond van vol, welzijn op het werk. Preventieadviseurs zijn meester in het overtuigen dat veiligheid geld mag kosten, dat maatregelen nooit overbodig zijn. Ook al is het maar dat een gemiddeld bedrijf in België om de 18 jaar afbrandt. Soms voelt dat aan alsof je tegen windmolens aan het vechten bent.

Maar hoe zit het eigenlijk met ons zelf? Zijn wij als preventieadviseur wel goed bezig? Lange dagen kloppen, elke dag discuteren en overtuigen. Op vakantie gaan en je gsm bij de hand hebben, mails checken en liefst van al nog een aantal problemen oplossen en uitwerken. Natuurlijk ben je dan gebeten en wil je de perfecte wereld nastreven. Maar is dat allemaal wel gezond?
Die vraag heb ik me de voorbije weken een aantal keren gesteld, lange dagen, stevige workload en vooral weinig rust met een zuigeling in huis. Waken wij als preventieadviseur over ons eigen welzijn? Of gaan we op z’n geitewollesoks de wereld verbeteren en er zelf aan ten onder gaan? Natuurlijk is dat allemaal wat zwartgallig voorgesteld, zelfs een tikkeltje gedramatiseerd.

Maar wat er ook gebeurt, we moeten ons bewust zijn dat op lange termijn de gevolgen van langdurige stress ons ook niet gespaard gaan blijven. Wij zijn als preventieadviseurs niet immuun aan slaaploosheid of aan maagzweren, noch zijn we immuun aan hartklachten of cynisme in het slechtste geval.
Probeer als preventieadviseur zelf het goede voorbeeld te geven, niet enkel door je PBM’s te dragen. Tracht arbeidsvreugde over te brengen en verlies zelf ook de balans tussen werk en thuis. En mocht je tegen windmolens vechten, zorg ervoor dat je later niet achterom kijkt en blijkt alleen te vechten.

Besef ten volle dat die wet van 4 augustus 1996 ook van toepassing is op jou.

Advertenties

One thought on “Eigen welzijn eerst?

  1. Pingback: Eigen welzijn eerst (Deel 2) | Preventiekronkels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s