Gokken voor gevorderden: Noodplanning bij kernramp

doelDe krantenkop was duidelijk: “Belgische noodplannen bij kernramp totaal achterhaald”De krantenkop is ook fout. Geen enkele noodplanning is accuraat bij een echte nucleaire ramp. Zowel in Japan als Rusland moest een gebied van om en bij de 30km ontruimd worden. In Doel wil dat zeggen: het einde van de Belgische economie en samenleving zoals we ze de laatste paar eeuwen kenden. Point final. Dat is de inzet. En daar kan geen enkele planning een antwoord op bieden.

Kijk. Als roken je jaarlijks 10.000 doden “oplevert” (fictief getal), kan je dat als samenleving perfect opvangen. Dat zijn er 5 in Erps-Kwerps, 50 in Brussel, 25 in Antwerpen, en ga zo maar door. Dat zijn hier en daar een leeg huis in een volle straat. Hier en daar een job die wegvalt, een vader, echtgenoot of moeder die wegvallen. Dat doet pijn, maar ontwricht de samenleving niet. Gewoon omdat we de lasten verspreiden over grote oppervlakte en vele mensen.

Als er iets fout gaat met Doel, hebben we een ander probleem. Antwerpen is na Brussel de grootste economische pool van ons mooie Belgenland. Wel, ’t Stad bestaat op dat moment niet meer. Het is een spookstad. Met een spookhaven. Foetsie economie.

En als er “maar” 10.000 doden vallen, zou dat niet meer zijn dan het fictieve getal dat ik voor rokers naar voor schoof… Maar ze vallen wel allemaal op weinig vierkante meters. In steeds dezelfde gezinnen. In steeds dezelfde bedrijven. In steeds dezelfde gemeenschap. Niets verdunning. Foetsie sociaal weefsel. Foetsie gemeenschap.

Conclusie? Hoe klein de kans op een ramp ook is (1 om de 25 jaar lijkt de tendens te worden), zijn we bereid deze minimale kans op de vernietiging van onze samenleving te aanvaarden? Dat is de vraag met het nucleaire vraagstuk. Dat is de inzet. Faites vos jeux.

Advertenties

2 thoughts on “Gokken voor gevorderden: Noodplanning bij kernramp

  1. tja, als je het zo bekijkt, dan geldt dat voor meer noodplannen dan enkel deze (bijv. ontploffing LPG-terminal of methaantanker in Zeebrugge,…)

    Like

  2. Je maakt een terechte opmerking. Bhopal en Seveso zijn ook ernstige rampen met grote impact. Maar niet van een vergelijkbare orde.
    Er is een wezenlijk verschil in schaalgrootte en tijd… Zo zijn de dorpen rond Tsjernobyl nog altijd onbewoonbaar…
    Hierdoor is de impact op een samenleving als organisch geheel helemaal anders. Het herstellend vermogen van diezelfde samenleving zal weliswaar zwaar op de proef gesteld worden, maar niet onherstelbaar aangetast zijn. Iets wat ook 9/11 aantoont. De nieuwe torens worden er eerstdaags heropend. 3000 mensen op een populatie van enkele miljoenen kwamen om, maar de samenleving herstelde vrij snel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s