Die dekselse onafhankelijkheid.

Als preventieadviseur word je verwacht onafhankelijk te zijn. Dat is zo beschreven in het KB interne dienst van 27 maart 1998, artikel 25 om dan toch volledig te zijn. Hetzelfde wordt verwacht van die andere actoren in het CPBW: de werknemers- en de werkgeversafgevaardigden. Ieder heeft zijn belangen om te verdedigen en als preventiedienst zit je regelmatig tussen hamer en aambeeld. Of toch niet?

Het eerste statement dat ik als preventieadviseur maakte was niet naast de voorzitter te gaan zitten van het CPBW. Ik ging aan één van de zijden zitten van de tafel. Links naast me de werknemersafgevaardigden, rechts naast me de voorzitter en tegenover me de werkgeversafgevaardigden. Mooi in balans.

Op veel begrip kon die actie niet rekenen, want de voorzitter verwachtte dat ik naast hem kwam zitten de volgende vergadering, ik zat er namelijk om hem te steunen. Dat was niet de bedoeling natuurlijk. Fijntjes hem op het KB gewezen en we wisten beiden direct welk vlees we in de kuip hebben. De voorvergaderingen gaan altijd door voor zowel de werkgeversafgevaardigden als de werknemersafgevaardigden. Beide hebben het recht om de preventieadviseur erbij te halen om voorafgaand advies in te winnen. De werkgeversafgevaardigden eisten de aanwezigheid, de werknemersafgevaardigden hadden daar geen boodschap aan.

Tijdens een comité werd verwacht dat er onderling niet wordt gediscussieerd, maar daar zit je dan als preventieadviseur. De werknemersafgevaardigden stellen je een vraag en jij wilt zo goed mogelijk antwoorden, desnoods pas in het volgende comité. Maar soms gaat dat advies linea recta in tegen de visie van de werkgevers. Spijtig, denk ik dan als preventieadviseur. Soms kan die” spijtig” op begrip rekenen en leiden tot nieuwe inzichten, soms kan die” spijtig” absoluut op geen begrip rekenen en wordt er verwacht dat je vooral je mond houdt en doet wat de werkgever je opdraagt.

De balans zoeken tussen de onafhankelijkheid waarop je kunt beroepen enerzijds en de economische realiteit dat je een werknemer bent anderzijds is een moeilijke taak. Zwaaien met het KB kan misschien in het begin indruk maken, maar na verloop van tijd verlies je daar vaak “de goesting” door. En dat moet je voorkomen als preventieadviseur, net als wild tegen ieders schenen stampen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s