Hoogdravende waarden: wees klaar voor de 2de golf

Bedrijven hebben er de mond van vol: waarden. Er moeten meer waarden zijn in het bedrijf. We hebben de objectievere KPI’s gelaten voor wat ze zijn. Loyaliteit, “passionate about”, gedreven, … Eigenlijk lezen we maar 1 waarde onderliggend aan deze klassiekers: it’s the money, stupid. Zelfs bij het ACW. Jammer dat het vaak niet echt over waarden gaat, maar veeleer over productiviteitsverhoging en dito winstverhoging. Oh, en de gesyndiceerden onder de lezers hoeven niet in hun handen te wrijven. Ze doen er lustig aan mee. Ongeacht welk gezindte ze hebben. Debatten over waarden in OR of CPBW monden vaak uit in “opslag”, “verlof”, “grotere auto”, … en diets meer. Ooit maakte ik het echt mee. Er was teveel stress in een bedrijf en de vakbondsafvaardiging wou het oplossen met… 5% opslag… Nee, er is geen Pontius Pilatus in dit verhaal. We hebben allemaal vuile handen. En toch. Toch…

Als je het mij vraagt zal dé volgende trend – de tweede golf waarden zeg maar – MVO zijn.  Maatschappelijk verantwoord ondernemen. En dan komen we dichter bij de echte waarden. Over waar het echt om draait: een economie ten dienste van het leven. Niet omdat Evy het zegt, maar omdat het tij gekeerd is.

Wees er als preventieadviseur maar klaar voor. Begin er ook maar voor te lobby’en. Ik ben pro. Een echt re-integratiebeleid is MVO. Een echt beleid rond oudere werknemers is MVO. Een echt mobiliteitsbeleid is MVO. Het zorg dragen voor de veiligheid van je collega is MVO. Waarden en normen die ons zorg doen dragen voor wie ons omringt: de collega’s, de buren, … de mens.

Net de core business van elke preventieadviseur. Ik ben er klaar voor. En jij?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s