Iedereen heeft het recht zich te vervelen tijdens een opleiding.

yawn

Goed nieuws. Zware discriminatie weggewerkt. Zo zou een onverbeterlijke optimist het toch omschrijven. We kennen ze allemaal, de milieucoördinatoren die tegen het einde van het jaar onderuitgezakt zitten geeuwen in een opleiding die ze eigenlijk niet echt willen volgen, “maar het moest wel, in het kader van de verplichte bijscholing”. Niet eerlijk was dat, waarom mochten wij als preventieadviseurs niet meedoen met de vraag van het jaar “telt dat voor de 30u bijscholing?”. Die discriminatie is nu ongedaan gemaakt. Als preventieadviseur heb je ook het recht om snel snel in te schrijven voor een opleiding “omdat het moet voor de bijscholing”. Minstens 3 dagen, jawel. Dank, mevrouw de minister, voor het wegwerken van deze fundamentele ongelijkheid.

Even rondsnuisteren in de mogelijke thema’s voor een bijscholing: die moeten komen uit de vaardigheden of kennisgebieden beschreven in het KB rond de aanvullende vorming van preventieadviseurs. Naast de usual suspects zoals risicobeoordeling of DRBS, vinden we ook enkele hoopgevende thema’s zoals “bekwaam zijn om leiding te geven, te communiceren, coachen, onderhandelen en overtuigen” of “Kennis van strategieën i.v.m. opleiding, informatie en communicatie”. Zit toekomst in. Uit al deze thema’s zullen we als preventieadviseur voortaan kunnen kiezen om ons bij te scholen. Nuttig? Zeker en vast. Nodig? In sommige gevallen maar al té.

Pas op, de bijscholing moet over minstens 2 verschillende thema’s gaan. Een driedaags gespecialiseerd seminarie over 1 thema komt dus niet in aanmerking als volledige bijscholing. Tenzij er tijdens een enkele interventie ook een ander kennisdomein aan bod komt. Maar dat zou een beetje valsspelen zijn, en dat doet geen enkele organisator natuurlijk. Toch?

En de onverbeterlijke optimist die we uiteindelijk toch zijn, mompelt zachtjes dat het wel in orde komt.

De mosterd voor dit stukje haalden wij uit het Belgisch Staatsblad van gisteren, 12 februari 2013, waar een klein, maar fijn KB’tje deze en nog enkele andere vernieuwingen vastlegt.

Advertenties

One thought on “Iedereen heeft het recht zich te vervelen tijdens een opleiding.

  1. Pingback: HAPPY BIRTHDAY, PREVENTIEKRONKELS ! | Preventiekronkels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s