Mr. Q

Administratieve vereenvoudiging. Niet alleen voor de overheid, maar meer dan ooit ook voor het bedrijfsleven. Inclusief de preventiediensten.

sneeuw

Het was de sneeuw en “De andere Kris Peeters” die me op het idee brachten. Hij plaatste een foto van platgetreden paden in de sneeuw op zijn blog. En gelijk had hij.

Met de sneeuw zien we perfect waar de mensen zich verplaatsen. Welke wegen ze inslaan. Rond welke boom ze wandelen.

Hetzelfde geldt voor onze bedrijven. Langs de ene kant proberen we vanuit een ivoren toren een “ideale wereld” te creëren en die in procedures te gieten. En langs de andere kant steken we hopen energie en geld in het overtuigen van de medewerkers om de procedures te volgen.

Maar als de procedures nu eens ten dienste van deze medewerkers zouden staan. Zou dat geen goed idee zijn? Regels en procedures die in feite gewoon de “luie” oplossing die we prefereren ook echt beschrijven? Zodat we die als vanzelf volgen.

Procedures die de weg van het water beschrijven als de juiste weg voor het water. Logisch. Toch? En waarom doen we dat dan niet? Waarom luisteren we niet naar de mensen en gieten we hun gedrag niet in een voorbeeldfunctie?

Als een café vooral Palm verkoopt, dan zet je de Palm toch in de centrale koelkast vooraan in het café en niet ergens in een achterafje? Nee? Toch. Gewoon doen. De rest is quatsch, met grote Q.

Advertenties

One thought on “Mr. Q

  1. Heel mooi uitgedrukt: gedrag en voorbeeldfunctie als procedure. Niet “doe wat er beschreven staat”, maar “doe wat x doet” of “doe wat we allemaal doen”. Sluit ook mooi aan bij het principe dat een procedure niet noodzakelijk schriftelijk moet, maar gewoon een set afspraken is over hoe je iets aanpakt.

    Enige waarschuwing: in zijn negatiefste vorm krijg je het zeurderige “maar wij doen dat hier altijd al zo”. En oh ja: let op voor een mogelijk lemmingen-effect 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s