Domme manieren om te sterven.

Dumb_Ways_to_Die

In Australië hebben ze een aanstekelijke manier gevonden om de aandacht te vestigen op de veiligheid in en rondom de metro. Een leuk nummer met allerlei absurde manieren om te sterven; bv je edele delen gebruiken als piranhavoer. Of wat dacht u van uw astronautenhelm uit te doen in de ruimte? Zoveel domme manieren om te sterven, niet?

Een dom ongeval zit in een klein hoekje en daar wilden onze Australische collega’s ons attent op maken en met succes. Maar dan is de vraag natuurlijk; wat is dan een slim ongeval? Of bestaat er iets als een slimme manier van sterven?

Vaak wordt de oorzaak van een ongeval gevonden in de menselijke fout of het niet naleven van procedures of in onoplettendheid. Maar is dat ook altijd zo? Zet men ook niet vaak de kat bij de melk? Worden mensen voldoende geïnformeerd over de risico’s? Zijn mensen wel capabel om een taak uit te voeren? Gebeurt het niet te vaak dat mensen met het kluitje in het riet worden gestuurd?

Een goede opleiding, coaching en opvolging van nieuwe werknemers is een eerste stap. Maar nog belangrijker is blijven sensibiliseren zonder het in het belachelijke te trekken. Neem maar als voorbeeld dumb ways to die; interactief, aanstekelijk maar de boodschap komt wel aan. Prachtig werk!

Hier in België komt de boodschap niet zo over als in Australië; hier kennen we enkel het nummer waar maar één zinnetje in voorkomt: “Run across the tracks between the platforms. They may not rhyme but they’re quite possibly”. De makers hebben echter een hele mediacampagne opgezet met flyers, reclameboodschappen, een muziekvideo en een website.

Het doel van de campagne was om het publiek te bereiken dat niet wil luisteren naar veiligheidsboodschappen (klinkt bekend, niet?). Met een out of the box manier van denken, is er een zeer breed publiek bereikt. Misschien is dat een opdracht voor de preventieadviseur van vandaag: hoe je mensen echt bereiken, zonder in de eindeloze herhaling van postercampagnes te vallen.

Elk ongeval is een “dom ongeval”. Maar met een goede aanpak van het preventiebeleid, kan men die domme ongevallen ombuigen tot slimme preventieve acties.

Succes!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s