Vrouwen… ze kosten ons handen vol geld

Portret van mademoiselle Charlotte du Val d’Ognes (Constance Marie Charpentier)

Portret van mademoiselle Charlotte du Val d’Ognes (Constance Marie Charpentier)

Bekijk het bovenstaande schilderij maar eens goed. Het is best een goed doek. Gemaakt in 1801 door Jacques-Louis David. Of dat dacht men toch.

In ieder geval kocht het Metropolitan Museum of Art het schilderij in die veronderstelling. Het leek een goede belegging. Toen toch. Recenter is men tot de vaststelling gekomen dat het niet door Jacques-Louis, maar door Constance Marie Charpentier gemaakt is.

Juist ja. Wie? Jawel, een vrouw. Kunstkenners zijn het er over eens: “het is een van de beste werken ooit door een vrouw gemaakt”. In die zin klinkt eigenlijk al ongeloof door dat vrouwen dit überhaupt zouden kunnen. Tja…

Maar het echte ongeloof sloeg bij mij pas toe toen ik te weten kwam dat het schilderij nu maar een appel en een ei meer waard is. De belegging brengt niet op. Wat wil je met een vrouw achter de ezel?

Mede daarom ook dat baron Buysse best wel wat minder kritiek te verduren mag krijgen. Hij is tegen vrouwenquota in raden van bestuur. In een interview zegt hij ook waarom: “Er zijn geen vrouwen die iets van pinnekesdraad afweten en tegelijk ook met Chinezen kunnen onderhandelen.”

Zo’n captain of industry zal het toch wel weten zekers? Als zelfs de kunstwereld vrouwen naar mindere waarde weet te schatten, dan moet hij als baron dat zeker kunnen. Dus feministes aller landen hou op met hysterisch doen en kruip terug achter je typemachine. Of nog beter: ga in de pot roeren aan de haard.

De bijna bejaarde heren van de kunst en industrie zijn nog niet klaar voor deze eeuw. Eerst rustig hun havana oproken. Ik hoop dat ze er in stikken. Laat die gevallen asse opvegen dan meteen het laatste zijn wat de vrouw aan de haard doet.

2 thoughts on “Vrouwen… ze kosten ons handen vol geld

  1. Pingback: De gereedschapskist: vier patronen die vrouwen tegen houden | De Zesde Clan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s