Papieren Noodplanning: Instructie 163bis F3

Seveso

Kijk er is veiligheid en er is veiligheid. Ok, in den beginne was er niets. Ook geen veiligheid en dus zal iedere veiligheid wel beter zijn dan geen. Maar… er ligt toch iets op mijn lever.

Onlangs was ik in een groot SEVESO-bedrijf. Echt SEVESO, niet een beetje in de marge. Verplicht gasmasker, verplicht veiligheidsfilmpje bij binnenkomst, kennis van de windrichting meegekregen en dat ik er haaks op moet vluchten…

So far, so good. Alle papieren maatregelen en instructies waren in orde. Op naar het opleidingslokaal. Daar kreeg ik een eerste indicatie. Een vrij apathische groep van de hiërarchische lijn. Iedereen die lesgeeft, weet wat ik bedoel.

Maar ze kenden de instructies. Ze hadden zelfs de week voordien nog aan een avondploeg de vlucht- en evacuatieinstructies als opleiding gegeven. Helemaal zelf hadden ze dat gedaan. En het was goed gegaan.

De lunch viel ook best wel mee. Goedkoop (maar een paar euro) en eetbaar. Leuke groep om mee aan tafel te zitten. Dat ook.  Koetjes en kalfjes naast het bord, varken op het bord.

En dus deel II van de opleiding. De namiddag…. Tot de sirene als gek begint te loeien. Gevolgd door de intercom. “Hier de centrale. Brand in de xxxkamer. Windrichting x, snelheid 23km/uur. Volg instructie 163bis F3.” De brand betrof de productie van een heel giftig gas waarbij een paar jaar geleden nog een dode viel te betreuren.

Toch een mooi moment als lesgever veiligheid… Hiërarchische lijn in de zaal en een alarm. Logische vraag van een lesgever: “Wat nu? Wat zegt jullie procedure 163bis F3?”

Oorverdovende stilte. “Wat gaan jullie nu doen?” Oorverdovende stilte. Net een Haiku.

Op dat moment is een directielid naar buiten gegaan om even te bellen. Hij kwam vijf minuten later terug binnen met de melding dat we de vensters moesten sluiten (die waren al dicht) en niet naar buiten mochten. Gemor, want de opleiding zat er bijna op en dreigde dus uit te lopen. Veiligheid als overuur.

Papieren tijgers, papieren veiligheid. Mooi voor de audit, maar gevaarlijk op het terrein.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s