Rare kwieten die HR-psychologen

HR

Asterix en Obelix vonden dat de Romeinen rare kwieten waren, maar de psychologen op de HR-diensen kunnen er ook wat van…

Overal waar ik kom, beseffen de door en door rationele ingenieurs en technici dat ze “social power” missen. Het industriële bedrijfsleven wordt geregeerd door technisch geschoolden die heel exact kunnen communiceren, maar niet kunnen begeesteren. Ze beseffen maar al te goed dat ze bepaalde vaardigheden missen. En zijn vragende partij voor hulp en verandering.

Gisteren nog zei een directielid van wat waarschijnlijk het grootste bedrijf in de Gentse haven is me dat hij de holistische approach mist in de bedrijfsvoering. Hij zei dat waar een tiental ploegbazen bij waren…

Hoe mooi het ook uitgedrukt was. Je zag die ploegbazen in hun haren krabben. Holi… wadde? Ok, het was voor mij bedoeld. Maar hij maakte zijn punt. Vanuit alle invalshoeken bekeken maakte hij zijn punt.

Ten eerste geeft hij aan bepaalde skills te hebben en andere niet te hebben. Een bedrijf heeft in ideale omstandigheden alle skills voorhanden in een directieteam. Maar er zijn bepaalde onevenwichten.

Ten tweede illustreerde hij perfect wat hij mist: de skills om je als een kameleon aan te passen aan de mensen rondom je. De kunst om je zo uit te drukken dat iedereen je begrijpt. “Explain it to me as if I were a six year old”,  een legendarische uitspraak uit de film Philadelphia. En een waarheid als een koe.

Deze man doet exact wat we van hem kunnen verwachten. Hij doet zelfs meer. Hij legt de vinger op de wonde. Hij beseft, hij is bewust en is vragende partij naar dat holisme. Preventie en bedrijfsvoering als zoveel meer dan techniek.

En dan… dan komt er een vacature binnen de preventiedienst… En wat zien we dan? Dé psychologen van het bedrijf, die van de HR-dienst, gedragen zich net zo holistisch als een beer in zijn winterslaap… Holisme als “in mijn hol kruipen om te slapen”.

Zij die de net voor het evenwicht moeten zorgen door evenwichtige vacatures uit te schrijven om zo evenwichtige populaties samen te stellen, gaan op de koffie bij dat directielid om samen een profiel uit te werken.

Het directielid dat heel clever is, maar communicatief minder, en dat ook beseft, geeft input. Eigenlijk bijna een noodkreet. Hij legt die noodkreet bij de psychologen van HR, want hij weet dat zij de scholing hebben die mooi aanvullend is bij zijn rationeel profiel. Hij gaat er van uit dat zij voor het holisme zorgen.

En wat doen de psychologien van HR? Ze schrijven een … jawel… technisch profiel uit. Ze eten ’s middags hun boterhammen op en staan om vier uur aan de tikklok om asap naar huis terug te keren. Tot zover je nieuwe holistische approach.

Bij iedere vacature die uitgeschreven wordt, wordt de noodkreet genegeerd. Iedere vacature opnieuw zoekt een ingenieur voor een bemiddelende functie. Een zwarte zwaan. Ze zijn zo zeldzaam dat ze – indien gevonden -, niet betaalbaar zijn. Waarom toch… Waarom… Kies nu toch eens een sociaal begenadigd iemand om teams aan te sturen of te bemiddelen… En zet de ingenieur in op wat hij het beste kan: techniek.

Een spits zet je toch ook niet in de goal. En een verdediger weet wel hoe je een bal uit de netten kunt houden, maar scoren… hola. Elk zijn rol.

Rare jongens, die kwieten van HR… Rare jongens.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s