Herboren

Audit Checklist
Deze week weer twee organisaties die ik mocht verblijden met een audit tegen de normen ISO 9001 en de Veiligheids-, Gezondheids- & Milieuchecklist voor Aannemers, kortweg VCA genoemd.

Hoogtepunt van deze audits is de beroepspraktijk, al moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat de administratieve lasten van dergelijke audits dusdanig toe lijkt te nemen dat het disproportioneel begint te worden. Voor een VCA* hercertificatie staat inmiddels 1 ½ mensdag waarin we alle elementen moeten doornemen, alle onderliggende bewijsstukken moeten beoordelen en dan ook nog eens tijd vinden voor een inhoudelijke beoordeling van de Risico Inventarisatie & -Evaluatie en…. een projectbezoek.

Dit keer een onderhoudsproject aan een energiecentrale. Een avond ervoor ontving ik een enigszins paniekerig en gehaast telefoontje. Iets over een veiligheidsinstructie die on-line gevolgd moest worden. Het web-adres zou ge-smst worden.

Een kwartier later inderdaad per tekstbericht via de telefoon een webadres. Account aanmaken door personalia in te vullen en starten maar. En nog eens ….. En nog eens. Het introductiefilmpje na 4 keer maar afgebroken. Toen kwam het besef dat er misschien een e-mail was gestuurd met daarin een link. Inderdaad.

Voor de vijfde keer het introductiefilmpje en dan toen…. DE TEST. Leuk en interactief en in tegenstelling tot een groot infra project, waar ik eerder dit jaar was, niet met inhoudelijke tegenstrijdigheden. Gelukkig geslaagd. Oef.

De dag erop de grote dag, Sint Nicolaas zou de kinderen verblijden met zoet en de roe en ik mocht halverwege de dag het kantoor van de klant verlaten en in ruim een uur tijd naar het project toe gaan.

Daar aangekomen werden we streng toegesproken door de portier. Het bewijs van de test werd ingeleverd, samen met paspoort en veiligheidspaspoort. Dit laatste document werd voorzien van een stempel met een geldigheid voor 2 jaar en we werden weggestuurd met de mededeling: “Dan ga je hier nu het hoekje om…….”

Zo’n aankondiging van een naderende, niet te ontkomen dood verrast toch. De portier, zonder zich bewust te zijn van de dubbele bodem van de boodschap, wees ons in gebaar de weg.

Wat volgde was stap 2 in het proces. Niet Petrus maar iemand van een beveiligingsbedrijf had een eigen kantoor waar we ons moesten inschrijven alvorens we door de poort het beloofde Walhalla mochten betreden. Na de nodige plichtplegingen en de onvermijdelijke computerstoring kregen we een pasje en te horen dat we “geactiveerd” waren.

Geactiveerd en enigszins herboren betraden we de projectlocatie. Daar kregen we nog een instructie en werden we begeleid naar het binnenste van het binnenste. Aldaar volgde nogmaals een instructie van 2 kantjes A-4 die we in circa 30 seconden moesten lezen. Na het zetten van een paraaf volgde de ultieme clearance. We kregen een stickertje op onze helm geplakt waarna we ons vrij mochten bewegen in de gehele ruimte.

Na zo’n aanloop waren de werkzaamheden enigszins een koude douche. Opgeruimde werkplek, een medewerker die plezier in zijn werk had en ons wees op alle risico’s en daarbij duidelijk in control was. Het gehele projectbezoek was, inclusief een kopje koffie, na ruim een half uur voorbij.

Dit deed mij denken aan twee van mijn vrienden die bij de Olympische Spelen bij de marathon getuige waren van een eindsprint voor de winst. “Kijk dan, knap zeg dat die atleet die sprint nog kan maken” zei de ene vriend. “Ach wat, dat is toch geen kunst met zo’n aanloop” reageerde de ander.

Enfin, afmelden bij de uitvoerder en uitklokken bij de poort.

Als “geactiveerde” preventieadviseur niveau I viel het me toch wat tegen. De portier reageerde nauwelijks op het feit dat iemand die het hoekje om was gegaan zich nu, zichtbaar geactiveerd en in blakende gezondheid, weer melde bij de poort om het dagelijkse leven tegemoet te treden.

Zelfs de goedheiligman Sint Nicolaas had ’s avonds niets door. En zo gebeuren er nog kleine wonderen in het leven van een simpele preventieadviseur.

Het vermelden waard?

Nauwelijks.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s