De magie van sprookjes

Sprookjes zijn magisch. Op een zondagochtend in bed bij mama en papa, een ter plaatse verzonnen sprookje. Nog voor de verse, krakende pistolets opgediend op tafel komen. Of in De Efteling door het sprookjesbos wandelende. Pure magie.

En toch. We doen er al het mogelijke aan om de wereld te ontdoen van zijn magie. Ieder leerjaar op de schoolbanken is een afpellen van de magie van het leven. Aardrijkskunde is niets anders dan de wereld in kaart brengen. Tot “de wereld klein geworden is”, om het met de woorden van Jack Sparrow te zeggen.

Met de overwinning van de redelijke mensheid, moeten ook bij Tolkien de Elfen de wereld verlaten. Ze doen dat per schip. Mijn jongste vroeg of de Elfen nu echt weg waren. Tja. In haar hoofd mogen ze nog blijven tot haar eerste les fysica. Daarna is het definitief gedaan.

En toch durf ik te pleiten voor wat meer verhaaltjes in het leven der volwassenen. Een beetje verbeelding. Met de kracht van de verbeelding zijn al bergen verzet. Meer psycholoog dan ingenieur.

De exacte probeert een comfortabele omgevingstemperatuur te verwoorden als 11.9°Celsius plus 0.54% van de gemiddelde maandtemperatuur als die tussen de 10°Celsius en de 34°Celsius ligt. Dan hebben de collega’s het comfortabel. Dat moet je nu eens in een comité komen verdedigen sé.  Goodluck.

Een psycholoog kan elke temperatuur gezellig maken, een ingenieur slaagt er in om elke gezellige temperatuur koud te maken. Dromen, dat hebben we nodig. Zelfbedrog, dat ook. Maar geen formule. Leve het nieuwe KB Thermische omgevingsfactoren dus. Laten we een subjectieve risicoanalyse maken en het verdedigen, als communicerende en dromende mensen onder elkaar.

Overleggen tot de olfjes in het rond vliegen. Met  1 Olf = de geur van een volwassen mens met 1.8m² huidoppervlak die zich 5* per week wast en iedere dag een verse onderbroek aan doet. Echt waar. Zo verkocht een prof het me ooit. Een fysicus. En ik maar dagdromen. Over die onderbroek en andere dingen. Tot het een uur in het rond stonk.

Nee, pseudo-objectiviteit hebben we genoeg. Verbeelding te weinig. En communicatie met warmte al helemaal te weinig. Ook op het werk. Ook voor volwassenen.

Maar in het weekend ga ik voor Dolfje het weerwolfje. Ik maak het verhaal zo spannend dat mijn kinderen het er (11.9+(0.54*34.2))°C van krijgen. En toch vinden ze het comfi. Faut le faire. Hopelijk gaat het nooit over. Niet bij hen, niet bij mij en niet bij jullie.

Advertenties

4 thoughts on “De magie van sprookjes

  1. Als ingenieur is het fascinerend om het onvatbare toch proberen te vatten in een cijfer of score. Kijk maar naar de recente trends om ook gedrag en psychosociale belasting te vatten in cijfers, statistieken, trends, kengetallen… Maar soms, zoals met de olfjes wordt het toch wel erg folkloristisch.

    Like

  2. Mooie tekst… toverde warempel een glimlach op mijn gezicht (zelfs al is het hier nu even aan de frisse kant). Even in de marge… waar je spreekt van 0.54% … ‘k vermoed dat dit een (om eens een taalwoordje te gebruiken in de exacte wetenschappen) pleonasme is, en dat je ofwel 0.54 x … ofwel 54% bedoelt. 🙂

    Like

  3. Pingback: Happy birthday, dear Preventiekronkels | Preventiekronkels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s