Crash, boom, bang.

Vorig jaar, 6 juni 2011. Crash, boom, bang. Een arbeidsongeval verandert je leven, ook als preventieadviseur. Tijdens de opleiding PA2 werd ons verteld wat de gevolgen zijn van een arbeidsongeval, sociaal, financieel, materieel en juridisch.

Waar minder aandacht aan werd besteed was het psychosociale. Wanneer je een ongeval ondergaat, wordt heel je leven omver gegooid. Mensen zijn werkbeesten, 8 uur van onze dag volbrengen we op onze job. Soms met plezier, soms met tegenzin, maar die acht uren zijn onze daginvulling. Wanneer die acht uur wegvallen, omdat je gekluisterd zit aan je bed, raak je in een soort isolement. Tuurlijk wordt je in het begin door iedereen bezocht, maar na een week of twee is dat feest ook voorbij. En stelselmatig bestaat je dag uit niets doen. Want je mag enkel… stil liggen, vier maanden lang.

Een paar maanden geleden gebeurde hetzelfde met een collega van me. Heel herkenbaar allemaal. De impact, dat stil verdwijnen in het isolement en die sluipende depressie. Allemaal meegemaakt. Wanneer je dit meldt aan de verzekering, sturen ze je naar een controledokter en die vindt dat het niet nodig is. Dus trek uw plan. Gelukkig was dat bij deze collega niet waar. Wat bijsturen, hem raad geven, proberen zaken voor hem te regelen. Dat doen preventieadviseurs nu eenmaal voor de werknemers hun welzijn.

Wanneer een arbeidsongeval met blijvende invaliditeit is, is da niet het einde van de wereld. Zolang die mensen goed begeleid worden, kunnen ze makkelijk doorstarten. Neem nu die collega van me, na vier maanden mag hij eindelijk aangepast werk doen. Geen vijsjes tellen in ’t magazijn deze keer, neen als preventieadviseur heb ik gekozen om hem nuttige zaken te laten doen: risicoanalyse van machines in onderhoud en van onderhoudswerkzaamheden. Zo gelukkig als een klein kind dat de sint zijn favoriete cadeautje ziet brengen.

Misschien moet die Papsie wat meer betrokken raken na een ongeval, zodat mensen niet in een ander soort ongeval raken. Psychosociaal welzijn, het is een pareltje dat nog moet ontdekt worden door vele preventieadviseurs, inclusief mezelf.

Advertenties

One thought on “Crash, boom, bang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s