‘De jaren 80 belden, ze willen hun buitenlandbeleid terug’ – Obama, B.

Four-more-years_1200

 

Toen ik deze quote hoorde moest ik spontaan denken aan de laatste vergadering over het jaaractieplan met het middenmanagement.

Een jaaractieplan moet voortvloeien uit het globaal actieplan. Dat plan komt dan weer verder uit de risicoanalyse. Voor iedereen dat de wetgeving kent, is dit een stukje is een kleine samenvatting uit het KB Beleid. Om precies te zijn, hoofdstuk 2; het dynamisch risicobeheersysteem.

Toen ik het geheel voorstelde, 200 punten lang (ambitie is mij niet onbekend), was de eerste vraag: en waar staat welke frequentiegraad we volgend jaar moeten behalen. Maanden voorbereiding, studie, denkwerk: weg. Toen lag het op de punt van m’n tong; “de jaren 80 belden, ze willen hun veiligheidsbeleid terug.” Ineens is het niet meer vrijblijvend, ineens is het niet meer een copy paste van 10 doelstellingen zoals we gaan een frequentiegraad halen van 7, we gaan wat doen aan de verzorgingen… Het is wat het is: een jaaractieplan, een blauwdruk van de werking van de interne dienst.

Een frequentiegraad en ernstgraad als doelstelling stellen is passé. Je werkt namelijk reactief in plaats van (what’s in a name?) preventief. Dat jaaractieplan moet meetbaar zijn en je moet doelstellingen stellen. Maar het één moet aan het ander hangen. Wanneer de doelstelling is: “betrokkenheid van de HL verhogen”, dan moet je daar een plan van aanpak voor hebben. Dat plan van aanpak kan zijn: 10 welzijnsgeprekken per jaar voeren met een individuele werknemer. Men kan x aantal meldingen per persoon vragen. Dat is simpel, relevant, meetbaar, smart zouden sommige het noemen.

De invulling van een beleid moet concreet zijn, dat is toch bij een beleid en visie naar de productie ook? Of heb je ooit al een bedrijf gezien dat stelt: “we gaan de beste zijn.” En daar niets verder mee doet. Dacht ik al.

Het leven als preventieadviseur is er een waar men van kan genieten, vloeken, en verwensen op één uur tijd. You just got to love it.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s