Pa, Ma of Papsy?

michel-daerden

 

Michel Daerden maakt misschien bovenstaand rijtje vol. Papa werd hij genoemd, bij leven. Hoewel er duidelijk wat vragen waren bij zijn “functioneren op het werk”.

Een gewone “pa” of “Preventieadviseur” wordt nog wel bekwaam geacht om CAO100 te implementeren. Maar bij problemen zal algauw de “Papsy” of “Preventieadviseur Psychosociale aspecten” bij de zaak betrokken worden. De Papsy gaat immers door voor specialist in alles wat de “psyche” van de werknemer aangaat.

Een rol die de voorbije jaren duidelijk groeide, en zelfs in die mate dat de Nationale Arbeidsraad (advies nr. 1.808 van 17 juli 2012) nu een advies klaar liggen heeft om die Papsy nog ruimer te laten opleiden. Iets wat bij mij toch in het verkeerde keelgat geschoten is. Het Heimlichmanoeuvre is nog niet nodig, maar toch voel ik me er Unheimlich bij…

Op zich vind ik de gevraagde competenties volledig legitiem. Natuurlijk moet een Papsy meer doen dan wat empathisch met een werknemer aan de slag gaan. Natuurlijk moet die ook praktijkkennis hebben van arbeidsverhoudingen, (collectief) arbeidsrecht en collectieve arbeidsverhoudingen. En nog talloze andere zaken die naast het puur psychologische komen.

Maar waarom moet hiervoor een aparte opleiding georganiseerd worden. Een opleiding in het privé-circuit. Bedoeld voor mensen die reeds een job uitoefenen. Waarom negeren we de reguliere opleidingen die duizenden jongeren op hun 18de aanvatten en met wat geluk op hun 21ste afronden?

De gevraagde competenties en vooropgestelde kennis worden sinds jaar en dag in een klassieke hogeschoolformule onderwezen. “Ma” of “maatschappelijk assistent” heet zo’n diploma. Wat we nu voorstellen is een nieuwe titel van “Papsy” te creëren en de hiertoe heel specifiek opgeleiden buitensluiten voor die functie. Maatschappelijk assistenten zijn immers geen masters. Als dat geen ironie is.

Je zal het maar voor hebben. Ben je als 18-jarige gemotiveerd. Volg je een gespecialiseerde opleiding van jaren. Kies je binnen de opleiding voor het heel specifieke “personeelswerk” of iets anders. Het doet er niet toe. Je mag in het bedrijfsleven niet aan psychische preventie gaan doen. Je kan zelfs de opleiding ervoor niet volgen, want je hebt geen master…

Als je het mij vraagt, moeten we sommige zaken terug herdenken. En jongeren voor een stuk een beter perspectief bieden. Ik ben er zeker van dat “Papa Michel” mijn voorstel zou gesteund hebben. Op een blauwe maandag toch.

Advertenties

One thought on “Pa, Ma of Papsy?

  1. Natuurlijk zijn competenties belangrijk maar laat ons eindelijk eens stoppen met gepassioneerde mensen kansen te ontzeggen. Weg met de diplomavereisten !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s