Ex’n

Ex’en. Iedereen die er een of meer rondlopen heeft, kan er over meespreken. Vooral als je kinderen hebt met die ex partner. De praktische kant van de zaak krijg je nog wel vlot geregeld. Wie, wanneer, waar. Ophalen, afzetten, … etc

Maar het geven van “ex-formatie”. Dat is iets anders. Informatie geven kent iedereen. Je legt iets uit, geeft input. So far, so good. Maar wat als de informatie die je geeft, alle andere tegenspreekt. Wat als je de verkeerde boodschap meegeeft?

Kijk, als je je kinderen wilt uitleggen dat roken ongezond is, moet je dat niet doen met een sigaret tussen de lippen. Snappie? Met grootouders kan het misschien nog net: toch naar een TV-programma kijken dat thuis verboden is, toch wat langer opblijven dan thuis, toch wat meer snoep dan goed is voor de tanden. Dat is de rol van de grootouders. Daarom hebben ze wijze grijze haren, om meer toe te laten bij de kinderen. Of toch zoiets.

Je ex, daar heb je het al een stuk moeilijker mee. Ze stemt gegarandeert voor de foute politieke partij en maakt er promo voor bij je kinderen. Ze luistert naar de foute muziek en jij zit er mee opgescheept achteraf. Of ze wil homeopathie proberen, ookal weet ieder weldenkend mens dat je de kwaal eigenlijk enkel onverzorgd aan de andere geeft, na het wisselweekend…

Hetzelfde geldt voor preventieadviseurs en directieleden/leidinggevenden. Hoe vaak kom je niet tegen dat een leidinggevende voorbij een arbeider loopt die zijn beschermingsbril, -oordopjes, -handschoenen, … niet op heeft. En hoe vaak kom je niet tegen dat de leidinggevende zijn mond houdt. Of zelfs – godbetert – de andere kant opkijkt. Dat is exformatie. Dat kan dus niet. Dat maakt maanden sensibiliseren in 1 seconde ongedaan. Al je inspanningen naar de vaantjes.

En het kan nog erger. Een CEO (echt meegemaakt) die op de werf komt om de arbeiders te feliciteren met het behalen van de OHSAS… maar weigert de helm te dragen. Het staat niet bij zijn kostuum. Weet je wel. Wel, die foto siert nog steeds de cafetaria in dat bedrijf. Als running gag. Geen maanden, maar jaren sensibiliseren ongedaan gemaakt in 1 verwaand moment.

Nog een goeie? Een preventieadviseur (ook echt meegemaakt) die geen veiligheidsschoenen draagt in het magazijn, omdat “het maar voor even is”. Dixit. Hilarisch, schrijnend. Exformatie. Eigenlijk moet ieder ernstig bedrijf van die preventieadviseur een ex-preventieadviseur maken. Met de hulp van de vakbonden en al.

En een uitsmijter. Een preventieadviseur die loopt te verkondigen dat de politiekers helemaal gek zijn met hun heksenjacht tegen asbest. Er is nog nooit iemand doodgegaan van asbest. Het is allemaal politiek gewin. Een best aardige man voor de rest. Maar sluit hem aub op in zijn kantoortje van zodra hij zijn mond open doet.

Ex’en en exformatie. Eén pot nat. En hoedanook te mijden.

Advertenties

3 thoughts on “Ex’n

 1. Volledig mee eens!!!
  Staat in mijn -te mijden top 50- zelfs op een knappe 12de plaats tussen ‘choco in de ijskast waardoor mijn boterham opkrolt’ en ‘die koppige werknemer met oogkleppen die er in zijn eentje voor zorgt dat de pensioenleeftijd tijdelijk zou moeten worden verlaagd naar 43’.

  Like

   • Die staat bij mij buiten de top 50, aangezien ik geen poetsvrouw heb.
    Met stip vandaag binnengekomen op 10: “Die mol is terug of wa? Ik dacht echt dat ik ze had met mijn schup vorige week!! Lap…een mol met 9 levens.”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s