Ook in auditeren zit het woord eren.

“Wij zijn al lang met veiligheid bezig! Mijn slogan is nu eenmaal dat een werk nooit zo snel kan gebeuren dat het onveilig dient te gebeuren. Het is zelfs zo dat wij in 2007 een OHSAS18001 certificaat hebben behaald, als één van de eerste in België.”

Netjes, mijn werk als consultant kan dan niet moeilijk zijn denk je dan. Mis. OHSAS schrijft een aantal zaken voor, maar het is aan de auditor om te bepalen of het bedrijf hieraan voldoet. Als er geen risico inventarisatie is en het globaal preventieplan is eigenlijk een beleidsverklaring, dan moet je je ernstige vragen stellen.

Geen minor of major opmerking, de naam van het ingenieursbureau verkeerd genoteerd. Of beter nog; een vacature uitschrijven voor een auditor ISO 18001. Wanneer een certificatie-instelling nog niet weet dat OHSAS een Britse norm is en dat ISO niet mee op die kar wou springen, waar is de geloofwaardigheid nog van het certificaat?

Waar is de tijd dat een certificaat nog een referentie was? Waar zit de waarde van een VCA – certificaat wanneer er enkel een papieren beleid is? Het enige dat je kan doen om dit tegen te houden is ervoor zorgen dat degene die het factuur opmaakt, niet degene is die het certificaat overhandigt. Want klantenbinding is nu eenmaal een economische realiteit, ook voor een certificatie-instelling.

Gelukkig zijn er consultants die er vanuit gaan dat ze de wereld kunnen redden en daarbij willen doen wat er juist is. Te beginnen met een risico inventarisatie, want daar staat een consultant mee op en gaat die slapen. Maar het leukste van het hele verhaal? Die opdrachtgever overtuigen dat hij goed bezig is maar dat hij door enkele simpele dingen nog veel beter kan worden. Heerlijk.

Advertenties

One thought on “Ook in auditeren zit het woord eren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s